
„Vrem să auzim despre un adevăr care nu micșorează, ci extinde, care nu întunecă, ci luminează, care nu alunecă pe om ca apa, ci îl cuprinde și îl pătrunde până în măduvă.”
Pentru vindecare este necesar ca omul să devină ceea ce este el cu adevărat și să se elibereze de ceea ce alții au dorit ca el să fie. Noi nu suntem indivizi izolați, ci rodul a cel puțin patru generații de strămoși și este imposibil să ne cunoaștem pe noi înșine, daca nu ne cunoaștem moștenirea materială și spirituală a arborelui genealogic.
Destinul din perspectiva metagenealogică prezintă trei aspecte:
- Soarta, se dezvoltă fără intervenție exterioară, fiecare dintre noi are un număr de predispoziții psihice și biologice.
- Liberul arbitru– îți poți schimba cursul existentei prin propria voință. Conștiința are capacitatea de a crea într-o oarecare măsură un nou destin.
- Influența elementelor exterioare asupra predispozițiilor psihologice si biologice ale omului.
Rezultanta tuturor acestor factori conduce omul către viața și moartea care îi corespund.
Când noi ne schimbăm, viața strămoșilor noștri capătă un nou sens, pentru că în ciuda situațiilor complicate din viețile lor, au produs un descendent capabil să-și caute ființa veritabilă cu perseverență și răbdare, până la ascensiunea de la „eu” la „noi”, devenind astfel fructul bun.
„Fructul definește pomul și nu invers.”

“Psihologia evoluţionistă nu lasă loc pentru liberul arbitru. Astfel ea răstoarnă tot eşafodajul social.”
Structurile cognitive determinate genetic ne generează răspunsurile.
⏺ psihologia evoluţionistă, ca şi cercetările recente din ştiinţele cognitive şi neuroştiinţe, arată că liberul arbitru este o iluzie, fără a avea rol determinant în răspunsurile noastre.
⏺ deşi nu avem liber arbitru, suntem responsabili pentru ceea ce facem. “Legile sociale sunt elaborate pentru a împiedica omul să facă lucruri pe care el le interpretează ca fiind în interesul său, dar care îi costă pe alţii. Numai pentru că există în natura noastră tendinţa de a fura, nu înseamnă că este în regulă să o şi facem.”